1 min read
Δεν ενυδατωνόμαστε πίνοντας νερό!🤯

Στο προηγούμενο μου άρθρο τονίσαμε πως η πηγή της ζωής όλων των ζώντων οργανισμών και των οικοσυστημάτων είναι το νερό! 

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70% νερό και όσο μεγαλώνουμε αυτό το ποσοστό δυστυχώς μειώνεται …

Όταν το σώμα μας είναι καλά ενυδατωμένο ο μεταβολισμός μας είναι πιο αποτελεσματικός, είμαστε πιο ενεργητικοί στην ζωή μας, το δέρμα μας είναι πιο λαμπερό και υγιές, οι μύες μας και το σώμα μας πιο σφριγηλό και η γήρανση καθυστερείται κατά πολύ!

Δεν είναι τυχαίο που το σώμα μας στα δεκαοκτώ είναι τελείως διαφορετικό από ότι είναι στα τριαντα-οκτώ. Η διαδικασία της γήρανσης είναι αναπόφευκτη, αλλά όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό % του σώματος μας σε νερό τόσο πιο νέοι και υγιής είμαστε!

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε πως μπορούμε να είμαστε ενυδατωμένοι συνεχώς για να επιμηκύνουμε αυτά τα οφέλη. 

Είσαι έτοιμος;

  • Ας ξεκινήσουμε με την πιο βασική ερώτηση


Πως ενυδατωνόμαστε;

Πάρε όντως λίγο χρόνο και σκέψου το …

Κάνω αυτή την ερώτηση σε ανθρώπους που έρχονται στο Ιατρείο μας για πάνω από δέκα χρόνια και η απάντηση που παίρνω είναι απογοητευτική.

Όταν λέω απογοητευτική εννοώ οτι περίπου οι 8 στους 10 δίνουν λάθος απάντηση!

Αν και εσύ απάντησες πίνοντας πολύ νερό τότε οτι ανακαλύψεις μέχρι το τέλος του άρθρου πρέπει να το εφαρμόσεις από σήμερα κιόλας.



  • Τι σημαίνει ενυδάτωση ;


Η ενυδάτωση αποτελεί την διαδικασία που εξασφαλίζει την κατάλληλη παροχή υγρών στον οργανισμό μας για τη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας των κυττάρων και των οργάνων μας. Περιλαμβάνει δύο κρίσιμα βήματα: 

Βήμα 1ο:  Αφορά την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού καθημερινά. Το νερό είναι ουσιώδες για την υγεία μας, καθώς βοηθά στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του σώματος, στην ενυδάτωση των κυττάρων και των ιστών, και στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό μας.

Ωστόσο, η απλή κατανάλωση νερού δεν εξασφαλίζει πλήρως την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας. Εδώ εισέρχεται το δεύτερο βήμα της ενυδάτωσης. 

Βήμα 2ο:  Η πρόσληψη ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες, όπως το Κάλιο (Potassium), Νάτριο (Sodium), Ασβέστιο (Calcium), Μαγνήσιο (Magnesium), είναι απαραίτητοι για την ορθή λειτουργία των κυττάρων μας και των νευρώνων. Αντισταθμίζουν την ιοντικη ισορροπία ανάμεσα στο εξωκυττάριο και ενδοκυττάριο χώρο, παρέχοντας το κατάλληλο ηλεκτροφυσιολογικό περιβάλλον για να λειτουργούν σωστά τα κύτταρα.

Αυτά τα δύο βήματα της ενυδάτωσης, η πόση νερού και η πρόσληψη ηλεκτρολυτών, είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την ισορροπία του εξωκυττάριου και ενδοκυττάριου νερού στον οργανισμό μας. Εάν αμελήσουμε ένα από αυτά τα βήματα, μπορούμε να διατρέξουμε κινδύνους για ανισορροπία ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευεξία μας.



  • Τι είναι οι ηλεκτρολύτες, ποιοι είναι και από που τους παίρνουμε ;


Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικές χημικές ουσίες που περιέχονται στον οργανισμό μας και παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του. Αν και είναι παρόντες σε όλες τις βιολογικές διαδικασίες και ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών στο σώμα μας μπορούμε να πούμε οτι η βασική τους αρμοδιότητα είναι η ισορροπία των ιόντων και ο σωστός μεταβολισμός των κυττάρων.

Η κατάλληλη πρόσληψη ηλεκτρολυτών προέρχεται από τη διατροφή μας. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν μικρές ποσότητες από αυτούς τους ηλεκτρολύτες, και καθημερινά πρέπει να επιδιώκουμε να καταναλώνουμε μια ποικιλία τροφίμων που παρέχουν αυτούς τους σημαντικούς θρεπτικούς παράγοντες

Ποιοι είναι όμως οι ηλεκτρολύτες;

Κάλιο (K+):Κύριες λειτουργίες: Ρύθμιση της ιοντικής ισορροπίας, επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό, συμμετοχή στη λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Ασβέστιο (Ca2+):Κύριες λειτουργίες: Οικοδόμηση και διατήρηση των οστών και των δοντιών, συμμετοχή στη συστολή των μυών και της καρδιάς, σημαντικός ρόλος στην πήξη του αίματος.

Μαγνήσιο (Mg2+):Κύριες λειτουργίες: Ενεργοποίηση πολλών ενζύμων στον οργανισμό, συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας, συμβάλλει στην ισορροπία ηλεκτρολυτών.

Χλώριο (Cl^-):Κύριες λειτουργίες: Ρύθμιση της ιοντικής ισορροπίας, βοηθά στην κατανομή του νερού στον οργανισμό, συμμετοχή στην παραγωγή του οργανισμού γαστρικού υγρού


Και ο κυριότερος και ο πιο ευαίσθητος ηλεκτρολύτης:

Νάτριο (Na+):Κύριες λειτουργίες: Ρύθμιση της ιοντικής ισορροπίας, λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμμετοχή στην απορρόφηση νερού και ισορροπία υγρών.



Προσέξτε οι ηλεκτρολύτες είναι παρόντες σε πολλά τρόφιμα, και η ποικιλομορφία στη διατροφή μας είναι σημαντική για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε αυτούς τους σημαντικούς θρεπτικούς παράγοντες.


  • Πως όμως οι ηλεκτρολύτες ελέγχουν την απορρόφηση και την κατανομή των υγρών μας;


Ο οργανισμός μας λειτουργεί με μια συνεχή διαδικασία ανταλλαγής υγρών, και αυτό πραγματοποιείται με την βοήθεια της αντλίας νατρίου-καλίου. Αυτή η αντλία βρίσκεται στην επιφάνεια κάθε κυττάρου, γνωστή και ως κυτταρική μεμβράνη, και εκτελεί μια κρίσιμη λειτουργία. Ρυθμίζει την μετακίνηση των ιόντων νατρίου (Na+) και καλίου (K+) μεταξύ του υγρού που περιβάλλει τα κύτταρα (εξωκυττάριος χώρος) και του υγρού που βρίσκεται μέσα στα κύτταρα (ενδοκυττάριος χώρος).

Ολόκληρη η σειρά των χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του οργανισμού μας ενεργοποιεί την αντλία νατρίου-καλίου, και με τον τρόπο αυτό, ενεργοποιούνται οι μετακινήσεις μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Αυτή η μετακίνηση αποτελεί τη βάση για τη μεταφορά όλων των υγρών μέσα στον οργανισμό μας.

Μέσω της αντλίας νατρίου-καλίου, εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία των ιόντων και η ισορροπία των υγρών στους ιστούς μας. Αυτό επιτρέπει στους ηλεκτρολύτες να μετακινούνται ελεύθερα από τον ενδοκυττάριο χώρο προς τον εξωκυττάριο χώρο και αντίστροφα, διατηρώντας την ισορροπία και την ενυδατικότητα του οργανισμού μας.

Με απλά λόγια οι ισορροπία των ηλεκτρολυτών είναι αυτή που θα καθορίσει αν το διαθέσιμο νερό στο σώμα μας θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα ώστε να γίνει η μετατροπή των τροφών που καταναλώνουμε σε ενέργεια και η εκτέλεση των βιολογικών διεργασιών που χρειάζεται ο οργανισμός για την ομαλή λειτουργία του.


Σκέψου τους ηλεκτρολύτες ως τους θυρωρούς του σώματος μας, που επιτρέπουν την διέλευση των υγρών και των θρεπτικών στοιχείων σε όλα τα κύτταρα. Όταν υπάρχει επάρκεια νερού και ηλεκτρολυτών, αυτοί οι "θυρωροί" λειτουργούν αρμονικά, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι ιστοί είναι ενυδατωμένοι και λειτουργούν ομαλά. 

Σε αυτήν την κατάσταση, απολαμβάνουμε τα οφέλη της ενυδάτωσης, όπως βελτιωμένη ενέργεια, αποτελεσματικότερη λειτουργία των νεύρων και των μυών, νεανικό δέρμα και εμφάνιση και βελτιωμένη γενική ευεξία. Ωστόσο, όταν οι θυρωροί αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού και ηλεκτρολυτών, τα κύτταρα μας υποφέρουν και προκύπτουν προβλήματα υγείας.


  • Υπάρχουν γενικές συστάσεις;


Οι συστάσεις είναι ενδεικτικές και διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής, την ηλικία , το φύλο, την φυλή, την γενετική προδιάθεση, κ.α…

Ωστόσο για να έχεις μια εικόνα εδώ είναι μερικές ενδεικτικές πηγές διατροφής και οι ποσότητες που παρέχουν από τους κάθετης ηλεκτρολύτες: 

Κάλιο (K+):Γενική συστάσεις: Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2,600 - 3,400 mg κάλιο την ημέρα. Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και την υγεία. Συνήθεις πηγές: Μπανάνες, αχλάδια, σπανάκι, γαλακτοκομικά, φασόλια, πατάτες. Ενδεικτική ποσότητα: Μια μεγάλη μπανάνα παρέχει περίπου 450 mg κάλιο.

Ασβέστιο (Ca2+):Γενική συστάσεις: Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,000 - 1,200 mg ασβεστίου την ημέρα. Για τους ηλικιωμένους άνω των 50 ετών, η σύσταση αυξάνεται στα 1,200 - 1,300 mg την ημέρα. Συνήθεις πηγές: Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), μαύρος ιχθύς, συκώτι. Ενδεικτική ποσότητα: Ένα φλιτζάνι γάλα 240ml περιέχει περίπου 300 mg ασβέστιο

Μαγνήσιο (Mg2+):Γενική συστάσεις: Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 400 - 420 mg μαγνησίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 310 - 320 mg την ημέρα. Συνήθεις πηγές: Σπανάκι, αμύγδαλα, φιστίκια, φασόλια, αβοκάντο. Ενδεικτική ποσότητα: Ένα μεσαίο αβοκάντο παρέχει περίπου 58 mg μαγνήσιο.

Χλώριο (Cl^-):Γενική συστάσεις: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για την κατανάλωση χλωρίου. Το χλώριο είναι μια απαραίτητη συνιστώσα για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας ωστόσο οι κύριες πηγές διατροφικού χλωρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι και τα θαλασσινά.

Νάτριο: Ενδεικτική ποσότητα: Ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περίπου 1,500 - 2,300 mg νατρίου. Οι παγκόσμιες υγειονομικές οργανώσεις συστήνουν μια ημερήσια πρόσληψη αλατιού περίπου 5 γραμμαρίων, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Ωστόσο, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει συνήθως περισσότερο από αυτήν την ποσότητα λόγω της προσθήκης αλατιού στην μαγειρική, στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στον μαγειρευτό φαγητό.

Όπως προαναφέραμε το κάλιο και το νάτριο είναι οι  βασιλιάδες των ηλεκτρολυτών και είναι απαγορευτικό να έχουμε μηδενική πρόσληψη. Αν και η περίπτωση μηδενικής πρόσληψης είναι εξαιρετικά σπάνια καθώς όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν αλάτι αξίζει να αναφέρουμε οτι δεν υπάρχει ούτε μια πάθηση που να συστήνει 0 gr αλατιού! 

Κλείνοντας θέλω να σε ξαναρωτήσω : 

  • Πως ενυδατωνόμαστε τελικά; 


Τώρα που γνωρίζεις οτι η απάντηση είναι νερό + ηλεκτρολύτες την επόμενη φορά που θα νιώσεις :  Δίψα, ξηρότητα του στόματος και των χειλιών, ευαισθησία του δέρματος( ξηρό, αφυδατωμένο), σκοτεινό και θαμπό χρώμα της ούρησης, κόπωση και αδυναμία, πονοκεφάλους και ζαλάδες και ακόμα πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα …

500ml νερό και 1γρ. αλάτι θα σε ανακουφίσουν και θα δώσουν στο σώμα σου την ενέργεια να ανταπεξέλθει.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μπορείς να επισκεφτείς τον ιατρικό μας χώρο και να σου παρέχουμε μια ολοκληρωμένη γνωμάτευση που περιλαμβάνει έλεγχο όλων των ηλεκτρολυτών και δημιουργία διατροφικού προγράμματος ιδανικό για τις ανάγκες σου !



Αυτό το κείμενο έχει ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελεί Ιατρική γνωμάτευση. Αν επιθυμείτε Ιατρική γνωμάτευση μην διστάσετε να μας επισκεφτείτε. 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κείμενου χωρίς την συγκατάθεση μας

Αρθρογράφος : Γαλλίκας Νικήτας - Διαιτολόγος & Διατροφολόγος