1 min read
’’Τα γαλακτοκομικά είναι άχρηστα…‘’ Αλήθεια ή Διατροφική μόδα;

Τα γαλακτοκομικά είναι μια διατροφική ομάδα που προκαλεί μονίμως θύελλες στον χώρο της διατροφής και της υγείας.

Είναι μια κατηγορία τροφίμων με φανατικούς υποστηρικτές και πολέμιους! 

Αν έχεις βρεθεί μπροστά σε διατροφικές συζητήσεις τότε σίγουρα θα έχεις ακούσει ακραία επιχειρήματα όπως:

‘’  Είμαι ενήλικας γιατί να συνεχίσω να πίνω γάλα;’’

‘’ Το γάλα είναι για να μεγαλώνουν τα μοσχαράκια και όχι για τους ανθρώπους!’’

Ή

‘’ Τρώω γαλακτοκομικά από όταν ήμουν παιδί και είμαι μια χαρά ‘’

‘’ Όλες οι παλαιότερες γενιές μεγάλωσαν πίνοντας γάλα δηλαδή τώρα τι άλλαξε; ‘’

Τέτοια επιχειρήματα κρύβουν σε ένα βαθμό διατροφική άγνοια, αντιπαραθέσεις σχετικά με την σύγχρονη και παλαιά εποχή και άλλες προσωπικές πεποιθήσεις…

Η επιστήμη όμως τι έχει αποδείξει για αυτήν την ομάδα τροφίμων;

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε το γάλα και τα παράγωγα του από μια οπτική γωνία που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ.

Θα ρίξουμε φως σε ερωτήματα όπως: Το γάλα είναι απαραίτητο; Γάλα, τυρί ή γιαούρτι; Τι συμβαίνει με την δυσανεξία στην λακτόζη; Μπορώ να παρακάμψω τελείως αυτήν την ομάδα; Ποιές είναι οι πιο πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας; κ.α…

Σε αυτό το κείμενο δεν θα γίνει λόγος για προσωπικές αντιλήψεις όπως αν είναι ηθικό ο άνθρωπος να παρεμβαίνει στην ζωή των ζώων. Θα εξερευνήσουμε τα γαλακτοκομικά από μια καθαρά διατροφική ‘’γωνία’’ και θα αποκαλύψουμε αν εν τέλει τα γαλακτοκομικά αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας.

Είσαι έτοιμος για μια ακόμα ανακάλυψη στον χώρο της υγείας;

Ας ξεκινήσουμε… 

  • Ποιά είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τι σχέση έχουμε μαζί τους;


Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μια σημαντική κατηγορία στην διατροφής μας εδώ και χιλιετίες. Υπάρχουν αρκετές αναφορές στη βρώση γαλακτοκομικών προϊόντων σε αρχαίες εποχές και πολιτισμούς. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν σημαντικά στοιχεία της διατροφής. Οι Ρωμαίοι παραγωγοί παράγανε διάσημα τυριά όπως το παρμεζάν και το πεκορίνο.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία χρησιμοποίησε επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα. Το προφιτερόλ, για παράδειγμα, ήταν ένα αγαπημένο γαλακτοκομικό γλυκό στην Βυζαντινή κουζίνα.

Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι η χρήση των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν διαδεδομένη σε πολλές κουλτούρες και περιοχές σε διάφορες εποχές, καθιστώντας τα μέρος της παγκόσμιας διατροφής.

Από τότε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατροφή μας, παρέχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και μέταλλα. Σύγχρονες βιοστατιστικές μελέτες και επιστημονικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς τους να ενισχύουν την οστική υγεία, να προστατεύουν από ασθένειες και να συμβάλλουν στη διατροφική ισορροπία.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχονται από τον επεξεργασμένο γάλα των ζώων, και ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και τα χαρακτηριστικά τους. Οι κύριες κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων περιλαμβάνουν:

Γάλα: Το φρέσκο γάλα προέρχεται από τα θηλαστικά και περιλαμβάνει το αγελαδινό γάλα, αιγοπρόβειο γάλα, γάλα κατσίκας, και άλλα. Μπορεί να είναι με αφαιρεμένο το λίπος (αποκαλούμενο ως αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο) ή να παραμένει με το λίπος του.

Γιαούρτι και Κεφίρ: Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι παραδείγματα ελαφρά επεξεργασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Αμφότερα παράγονται από το γάλα με την προσθήκη προβιοτικών βακτηρίων, που προάγουν την υγεία του εντέρου.

Τυρί: Το τυρί παρασκευάζεται με την πήξη του γάλακτος και την απομάκρυνση του υγρού μέρους. Υπάρχει μια ποικιλία τυριών, όπως τυρί φέτα, τυρί cheddar, και τυρί μοτσαρέλα, καθένα από τα οποία διαφοροποιείται ως προς τη γεύση, την υφή και τη διατροφική του σύνθεση.

Βούτυρο: Το βούτυρο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γαλακτοκομικά προϊόντα παγκοσμίως. Παρασκευάζεται από το γάλα με διάφορες επεξεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του υγρού μέρους και της ρύθμισμης της περιεκτικότητας του σε λίπος. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, κρεμώδες προϊόν με ξεχωριστή γεύση και υφή. (Το βούτυρο κατα την σύνταξη διαιτολογίου συγκαταλέγεται στα λίπη και έλαια).

Συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού: Προέρχονται από τον ορό γάλακτος, το υγρό μέρος που παραμένει μετά την παστερίωση και την απομάκρυνση του λίπους από το γάλα. Αυτός ο ορός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και είναι δημοφιλής στον κόσμο του fitness και του αθλητισμού.

Η διαφορετική επεξεργασία του γάλακτος, όπως η αναλογία διαφορετικών ειδών γάλακτος, η ζύμωση, η ωρίμανση, κ.α. καθορίζει το τελικό προϊόν και σε ποια κατηγορία ανήκει. Κάθε κατηγορία γαλακτοκομικού προϊόντος προσφέρει μοναδικές διατροφικές αξίες και γεύσεις.

  • Η διατροφική τους αξία;


Η διατροφική αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ανεκτίμητη για την υγεία μας. Πρώτον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και φωσφόρο, βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και οι κακοήθεις όγκοι.

Κάθε κατηγορία γαλακτοκομικού προϊόντος έχει τα δικά της οφέλη. Το γάλα, για παράδειγμα, παρέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνη B12. Το γιαούρτι, από την άλλη, προσφέρει προβιοτικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη αυτά και υπογραμμίσει τη σημασία της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων για τη διατήρηση της υγείας. Συνεπώς, η συμπερίληψη αυτών των προϊόντων στην καθημερινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γενικής ευεξίας και της διατροφικής ισορροπίας.

Μια ενδεικτική σύγκριση μεταξύ τους όσον αφορά την ποσότητα του ασβεστίου, της βιταμίνης D και της Β12 είναι:

Ασβέστιο:

Γάλα: Περίπου 300 mg ασβεστίου ανά 240 ml (1 φλιτζάνι).Τυρί (μοτσαρέλα): Περίπου 183 mg ασβεστίου ανά 30 γραμμάρια.Γιαούρτι: Περίπου 300 mg ασβεστίου ανά 240 ml (1 φλιτζάνι).

Βιταμίνη D: (Αν δεν γνωρίζεις τον ζωτικό ρόλο της βιταμίνης D στο σώμα μας κάνε κλικ εδώ)

Γάλα: Περίπου 120-130 IU (3-3,25 μικρογραμμάρια) βιταμίνης D ανά 240 ml.Τυρί (μοτσαρέλα): Περίπου 3,3 IU (0,0825 μικρογραμμάρια) βιταμίνης D ανά 30 γραμμάρια.Γιαούρτι: Περίπου 80-120 IU (2-3 μικρογραμμάρια) βιταμίνης D ανά 240 ml.

Βιταμίνη Β12:(Ανακάλυψε περισσότερα για την B12 κάνοντας κλικ εδώ)

Γάλα: Συνήθως πολύ χαμηλή ποσότητα, γύρω στα 0,9 μικρογραμμάρια ανά 240 ml.Τυρί (μοτσαρέλα): Περίπου 0,4 μικρογραμμάρια ανά 30 γραμμάρια.Γιαούρτι: Συνήθως πολύ χαμηλή ποσότητα, γύρω στα 0,9 μικρογραμμάρια ανά 240 ml

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ποσότητες αυτές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος και την επεξεργασία του γαλακτοκομικού προϊόντος. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ παρέχουν μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Β12. 

  • Υπάρχουν επίσημες συστάσεις από οργανισμούς ;

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν προσδιορίζει ακριβείς ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων σε γραμμάρια ή φλιτζάνια σε κάθε στάδιο της ζωής. Οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι πιο γενικές και βασίζονται στην ιδέα της ενσωμάτωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων στην καθημερινή διατροφή ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Πιο συγκεκριμένα :

Για τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες:Το ΠΟΥ συνιστά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ως μέρος της ισορροπημένης διατροφής. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν ασβέστιο για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών, καθώς και πρωτεΐνες και βιταμίνη D για βέλτιστη ανάπτυξη. Γενικότερα η ένταξη τους σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής συμβάλει στην διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας .

Ωστόσο οι ακριβείς ποσότητες μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας, και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Για τον ακριβή προσδιορισμό των ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων που πρέπει να καταναλώνονται σε κάθε στάδιο της ζωής, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία  διαιτολόγο. Αυτός ο εξειδικευμένος επαγγελματίας θα μπορέσει να αξιολογήσει τις ανάγκες σας και να προσαρμόσει τη διατροφή σας στα ατομικά σας χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου και τις εναλλακτικές διατροφικές πηγές που είναι διαθέσιμες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά η ποσότητα και ο τρόπος κατανάλωσης πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Από την άλλη, οι Ελληνικοί διατροφικοί οδηγοί συστήνουν:

Για παιδιά και εφήβους: Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν γάλα ή/και γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά. Τα παιδιά άνω των 2 ετών μπορούν να καταναλώνουν πλήρες ή ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι (1,5-2% περιεκτικότητα σε λίπος).

Ενδεικτικά, ανάλογα με την ηλικία, η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι:

1-3 ετών-  2 μερίδες την ημέρα

4-8 ετών-  2/3 μερίδες την ημέρα

9-13 ετών - 3/4 μερίδες την ημέρα

14-18 ετών - 3/4 μερίδες την ημέρα

1 μερίδα ισοδυναμεί με:

1 ποτήρι γάλα (250 ml)

1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμμάρια)

1 κομμάτι σκληρό τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου (30 γραμμάρια, π.χ., φέτα, γραβιέρα)

2 κουταλιές της σούπας μαλακό τυρί (60 γραμμάρια, π.χ., ανθότυρο, κατίκι, μυζήθρα)

1 φέτα τυρί για τοστ (30 γραμμάρια, π.χ., κασέρι)

½ ποτήρι γάλα (125 ml) συμπυκνωμένο (εβαπορέ)


Για ενήλικες: Κατανάλωση 2 μερίδων από ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.Κατά προτίμηση ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι (1,5%-2% λιπαρά) και τυριά με χαμηλά λιπαρά.Γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία 2 μερίδες/ημέρα και μετά την εμμηνόπαυση 3 μερίδες/ημέρα

Για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω: Κατανάλωση 3 μερίδες από ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.  Κατά προτίμηση ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι (1,5% - 2% λιπαρά) και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

  • Πρέπει όλοι να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά με το ζόρι;


Φυσικά η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν είναι υποχρεωτική…

Και αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που θα σε ξαφνιάσει γιατί δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που να είμαστε αναγκασμένοι να το καταναλώσουμε για να επιβιώσουμε!

Ο άνθρωπος είναι ένα παμφάγο ον και δεν διακυβεύεται η ζωή του αποκλειστικά από ένα τρόφιμο. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η πηγή της ζωής (Κάνε κλικ εδώ) όπου φυσικά χωρίς αυτήν δεν θα υπάρχει καν ζωή.

Κατά τ’ άλλα η επιβίωση μας επιτυγχάνεται από την κατανάλωση πολλών τροφών οπου η μια αλληλοσυμπληρώνει την άλλη για να προσλάβουμε το σύνολο των διατροφικών συστατικών που χρειαζόμαστε για να εξελιχθούμε και να προοδεύσουμε.

Μερικές κατηγορίες όπου η βρώση γαλακτοκομικών προϊόντων αντενδείκνυται είναι : 

Vegan: Οι φυτοφάγοι  αποφεύγουν όλα τα προϊόντα ζώων, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών. Για την πρόσληψη ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, οι φυτοφάγοι  αναζητούν εναλλακτικές πηγές, όπως φυτικά γάλατα (φυτικό γάλα αμυγδάλου, σόγιας, κ.λπ.).

Διατροφικοί Περιορισμοί: Ορισμένοι άνθρωποι ακολουθούν διατροφικούς περιορισμούς λόγω θρησκευτικών ή πολιτισμικών  πεποιθήσεων. Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί μια περίοδο του χρόνου να νηστεύουν και η κατανάλωση των γαλακτοκομικών να αντενδείκνυται.

Αλλεργίες: Άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα ή σε κάποιο από τα συστατικά του, όπως την καζεΐνη ή την α-lactalbumin, πρέπει να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Δυσανεξία στην λακτόζη: Άνθρωποι με δυσανεξία στην λακτόζη δεν μπορούν να ανεχτούν την λακτόζη. Η λακτόζη είναι το κύριο σάκχαρο που συναντάται στο γάλα των θηλαστικών και προέρχεται από τη συνένοχη ενός μορίου γλυκόζης και ενός μορίου γαλακτόζης. Γι' αυτούς, υπάρχουν lactose-free (λακτόζης-ελεύθερα) γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες αποκλείουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών λόγω προσωπικών πεποιθήσεων. Οι τελευταίες δύο, είναι κάποιες οργανικές διαταραχές που πρέπει να αναλύσουμε για να τις κατανοήσουμε καλύτερα.

Αλλεργία στην καζεΐνη:  Η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι μια από τις δύο βασικές πρωτεΐνες του γάλακτος (η άλλη είναι η πρωτεΐνη ορού που προαναφέραμε). Η καζεΐνη χρησιμοποιείται στην παρασκευή τυριού και γιαουρτιού και κατ’ επέκταση αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής μας.

Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στην καζεΐνη αντιδρούν υπερβολικά στην πρωτεΐνη αυτή, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα εντοπίζει λανθασμένα την καζεΐνη ως απειλητική ουσία.

Οι συμπτώματα της αλλεργίας στην καζεΐνη μπορεί να είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν δερματικές αντιδράσεις όπως κνησμό, ερεθισμούς, και δερματίτιδα, προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως δυσπεψία, διάρροια και κοιλιακούς πόνους, καθώς και αναπνευστικά συμπτώματα όπως ρινίτιδα, καταρροή, και δύσπνοια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μερικές ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. 

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από νεογνά και βρέφη μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της αλλεργίας στην καζεΐνη, αλλά η ακριβής αιτία της αλλεργίας παραμένει ακόμα υπό έρευνα.

Η αλλεργία στην καζεΐνη είναι σχετικά σπάνια σε σύγκριση με άλλες τύπους αλλεργιών. Τα επίσημα ιατρικά δεδομένα σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αλλεργία στην καζεΐνη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία, τη μεθοδολογία της έρευνας και άλλους παράγοντες. Συνήθως, τα ποσοστά αναφέρονται ως εξής:

Σε πολλές αναφορές, το ποσοστό ανθρώπων που πάσχει από αλλεργία στην καζεΐνη εκτιμάται να κυμαίνεται περίπου από 1% έως 7% του πληθυσμού, ανάλογα με την περιοχή και την ερευνητική μέθοδο.

Δηλαδή μιλάμε για μια αρκετά σπάνια αλλεργία. Επιπλέον, η αλλεργία στην καζεΐνη μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και με διάφορα συμπτώματα, κάτι που καθιστά την ακριβή εκτίμηση της επιδημιολογίας της πιο πολύπλοκη.

Αν κάποιος έχει υποψίες για αλλεργία στην καζεΐνη ή σε οποιαδήποτε άλλη ουσία, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ιατρό, συνήθως έναν αλλεργιολόγο. Η διερεύνηση αλλεργιών μπορεί να περιλαμβάνει Ιστορικό και φυσική εξέταση, Δερματοπρίσματα (Skin Prick Tests), εξετάσεις αίματος (μέτρηση ανοσοσφαιρινών IgE στο αίμα, που μπορεί να δείξει την ύπαρξη αλλεργικής αντίδρασης)

Δυσανεξία στην λακτόζη: Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει και να απορροφήσει τη λακτόζη, τον φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η κατάσταση προκύπτει από την έλλειψη ενός ενζύμου, που ονομάζεται λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης σε πιο απλά σάκχαρα που μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο. Τα κύρια συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνουν φούσκωμα, διάρροια, πονοκέφαλο, και γαστρεντερικούς πόνους. Όλα τα συμπτώματα αυτής της δυσανεξίας είναι επώδυνα ύστερα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

*Το ενδεχόμενο ύπαρξης αυτής της δυσανεξίας χωρίς συμπτώματα αποκλείεται.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι σχετικά συχνή σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Για παράδειγμα, πολλοί Ασιάτες, ιδίως ο Ιαπωνικός και ο Κινέζικος πληθυσμός, έχουν υψηλό ποσοστό δυσανεξίας στη λακτόζη. Αυτή η τάση ίσως να οφείλεται στην μικρή κατανάλωση που κάνουν αυτές οι χώρες σε γαλακτοκομικά. Αυτοί οι πληθυσμοί δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα σε μικρές ηλικίες και το σώμα τους δεν ‘’εξοπλίζεται’’ με το ένζυμο της λακτόζης, κάτι που τους ακολουθεί για όλη τους την ζωή και ίσως έχει περάσει στο DNA τους.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα λακτάσης και χαμηλότερα ποσοστά δυσανεξίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκτίμηση είναι ότι περίπου 36% των ενηλίκων έχουν κάποια βαθμού δυσανεξία στη λακτόζη.

Αξίζει να αναφερθεί οτι άνθρωποι που για κάποιο λόγο έχουν κάνει μια αποχή από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αν ξαφνικά κάνουν απότομη κατανάλωση γάλακτος είναι πιθανόν να εμφανίσουν κάποια ήπια συμπτώματα. 

Αυτό συμβαίνει διότι το ένζυμο της λακτάσης ‘’αδρανοποιείτε’’ και χάνει την ενεργότητα που κανονικά διαθέτει. Ύστερα από μια προοδευτική αύξηση των ποσοτήτων επανέρχεται και μπορεί πλέον να διασπάσει μεγάλες ποσότητες. 

Επίσης μια σημαντική πληροφορία είναι οτι το γάλα είναι το τρόφιμο με την μεγαλύτερη ευαισθησία ενώ τα παράγωγα του (τυρί, γιαούρτι) που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πολύ πιο εύκολα ανεκτά.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή να χρησιμοποιούν προϊόντα ελεύθερα λακτόζης. Επίσης υπάρχουν πολλά προϊόντα στο εμπόριο που υποκαθιστούν τα γαλακτοκομικά όπως φυτικά γάλατα (γάλα από αμυγδαλα, σόγια, καρύδα, βρώμη κ.α. Τα φυτικά γάλατα συνήθως περιέχουν λιγότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα και δεν περιέχουν λακτόζη.

Φυτικό γιαούρτια: Πολλά φυτικά γιαούρτι βασίζονται στην σόγια, καρύδα ή βρώμη και προσφέρουν παρόμοια υφή και γεύση με το κανονικό γιαούρτι.

Φυτικά τυριά: Ορισμένες εταιρείες παράγουν φυτικά τυριά, όπως τυρί φέτα, τυρί cheddar, και τυρί κρέμα, χρησιμοποιώντας ως βάση σόγια, καρύδα ή αμυγδαλέλαιο.

  • Εν κατακλείδι


Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μια σημαντική και θρεπτική κατηγορία τροφίμων που έχει συμβάλει στην εξέλιξη και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει τη θρεπτική τους αξία και τη θέση τους στη διατροφή μας, παρά τις προσωπικές πεποιθήσεις που μπορεί να υπάρχουν.

Για όσους δεν μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω αλλεργιών ή δυσανεξιών, υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις θρεπτικές ανάγκες τους. Επιπλέον, εάν παρατηρηθούν οποιαδήποτε συμπτώματα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η επαφή με επαγγελματίες υγείας και η διάγνωση είναι απαραίτητες.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διατροφή μας δεν πρέπει να επηρεάζεται από μόδες και προσωπικές πεποιθήσεις. Κάθε ανθρώπινο σώμα είναι διαφορετικό, και η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του, πάντα με τη συμβουλή ενός επαγγελματία διαιτολόγου.

Αν παρά τις προσπάθειες σου δεν έχεις καταφέρει να εφαρμόσεις μια υγιεινή διατροφή όπου σέβεται τις επιθυμίες σου και τις προσωπικές σου πεποιθήσεις μην διστάσεις να απευθυνθείς σε εμάς. 

Στον Ιατρικό μας χώρο μπορείς να κάνεις τις εξετάσεις για την εύρεση δυσανεξίας ή αλλεργίας έτσι ώστε να επιβεβαιώσεις την ύπαρξη κάποιας διαταραχής. Έπειτα θα γίνει σύνταξη διαιτολογίου με γνώμονα τις διατροφικές προτιμήσεις, το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου.

 Ας αξιοποιούμε την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε μια ισορροπημένη και υγιεινή ζωή χωρίς στερήσεις και περιορισμούς.



Αυτό το κείμενο έχει ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελεί Ιατρική γνωμάτευση. Αν επιθυμείτε Ιατρική γνωμάτευση μην διστάσετε να μας επισκεφτείτε. 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κείμενου χωρίς την συγκατάθεση μας

Αρθρογράφος : Γαλλίκας Νικήτας - Διαιτολόγος & Διατροφολόγος