1 min read
-'' Υγεία να έχουμε…''🧿

Σήμερα θέλω να αναλύσουμε τις φράσεις:

  • Υγεία να έχουμε

 ή 

  • Καλά να είμαστε


που είναι φράσεις που ακούμε ή λέμε καθημερινά!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως προκύπτoυν αυτές οι φράσεις;

Είναι φράσεις που όντως σέβονται το πολυτιμότερο αγαθό μας;

Σε αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να εξερευνήσουμε μια συγκεκριμένη πάθηση ούτε να δώσουμε συμβουλές για κάποια διαταραχή…

Αντίθετα θα προσεγγίσουμε την έννοια της υγείας από μια οπτική που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ, αλλά αν αν εφαρμόσεις…

Τότε πραγματικά θα έχεις τον πλήρη έλεγχο της υγείας σου για μια ολόκληρη ζωή.

Είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις την ιδανική ‘’φιλοσοφία υγείας’’ ώστε να απολαμβάνεις τα σωματικά και ψυχικά της οφέλη για μια ολόκληρη ζωή;

Ας ξεκινήσουμε…


  • Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτήν την φράση;

Πρόκειται για μια φράση που χρησιμοποιούμε καθημερινά και σίγουρα η χρήση της είναι καλοπροαίρετη!

Ας σταθούμε ένα λεπτό όμως και ας την αναλύσουμε…

Τι σημαίνει ‘’υγεία να έχουμε’’; 

Δεν σου αφήνει μια αίσθηση οτι η υγεία είναι κάποιο αγαθό που είναι μετέωρο στην τύχη;

Οτι αν είμαστε τυχεροί θα είμαστε υγιείς …

Και οτι υποδηλώνει μια αδράνεια και μια απραξία σε θέματα υγείας;

Στην πραγματικότητα αυτή είναι πολύ εσφαλμένη οπτική για να αντιμετωπίζουμε το πολυτιμότερο μας αγαθό. Η υγεία μας δεν είναι μια ‘’τυχαία ζαριά’’ που αν πάει καλά την κερδίζουμε ή όχι. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος…


  • Τι ορίζουμε ως υγεία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization - WHO) καθορίζει την υγεία ως εξής:

"Η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας."

Αυτός ο ορισμός, που διατυπώθηκε από τον ΠΟΥ το 1948, υπογραμμίζει ότι η υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία ασθενειών ή προβλημάτων υγείας, αλλά επίσης την ευημερία του ατόμου σε όλες τις πτυχές της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της ψυχικής και κοινωνικής του ευεξίας. Ο ορισμός αυτός υπογραμμίζει την ολιστική προσέγγιση στην υγεία και τη σημασία της ευεξίας σε όλες τις διαστάσεις της ζωής ενός ατόμου.

Έτσι λοιπόν η έννοια της υγείας έχει τόσες προοπτικές που για να πούμε οτι είμαστε υγιείς δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην τύχη αλλά αντίθετα πρέπει να δρούμε έμπρακτα συνειδητά για την απόκτηση της.

Η ιδανική οπτική για να αντιληφθούμε την υγεία είναι η εξής:

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε αλλά είναι δανεικό!

Στην πραγματικότητα η υγεία μας δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά δανεική, την στιγμή που αμελούμε το σώμα και το πνεύμα μας και σταματάμε να την ‘’κερδίζουμε’’ τότε την στερούμαστε.

Κάθε μέρα που περνάει πρέπει να κάνουμε συνειδητές κινήσεις για να εξασφαλίσουμε την υγεία μας για την επόμενη μέρα. Όταν έρθει η επόμενη μέρα θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο για την μεθεπόμενη… και αυτό ισχύει για όλη μας την ζωή.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο οτι ένας άνθρωπος που ακολουθεί κάποιες χρυσές συμβουλές  καθημερινά, σίγουρα η υγεία του θα είναι βέλτιστη και θα απολαμβάνει τα οφέλη της πνευματικής εγρήγορσης, της ψυχικής διαύγειας και της σωματικής ευεξίας. Αντίθετα όταν αφήνει το σώμα του αβοήθητο να αντιδράσει στους σημερινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες ( καθιστικός τρόπος ζωής, άστατες διατροφικές συνήθειες, πνευματική συμφόρηση, άγχος κ.α.) τότε κυριολεκτικά παίζει ‘’ζάρια’’ για το ποιες επιπλοκές υγείας θα προκύψουν.


  • Πως μπορώ να πάρω τον πλήρη έλεγχο της υγείας μου;

Για να πάρετε τον πλήρη έλεγχο της υγείας σας, πρέπει να αποδεχθείτε ότι η υγεία είναι μια καθημερινή συνήθεια που απαιτεί αφοσίωση και συνεχή δράση. Δεν είναι αρκετό να περιμένετε μέχρι να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας για να δράσετε. Αντίθετα, οι καλές συνήθειες υγείας πρέπει να ενσωματώνονται στην καθημερινή σας ζωή.

Σκέψου την υγεία του σώματος σου σαν έναν κήπο που θέλουμε να είναι εύφορος με ζωηρά χρώματα και αρώματα …

Το καθημερινό πότισμα αντιλαμβάνεσαι οτι είναι αναγκαίο!

Έτσι ακριβώς και η διατήρηση της υγείας μας απαιτεί μια σειρά από πράξεις για να είναι δεδομένη. Αυτές τις πράξεις τις ονομάζω :


  • Οι 5 ‘’Χρυσοί’’  κανόνες για μια υγιεινή ζωή

Μια υγιής ζωή είναι το θεμέλιο για μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ύπαρξη. Όλοι επιδιώκουμε να ζήσουμε με υγεία και ευεξία, αλλά συχνά μπορεί να είναι προκλητικό να ξεκινήσουμε ή να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι σημαντικό, όμως, να θυμόμαστε ότι οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση. 

Οι 5 χρυσοί κανόνες είναι φαινομενικά γνωστές πρακτικές αλλά στην πραγματικότητα αν τις ακολουθήσεις με ευλάβεια είναι η μοναδική εγγυημένη οδός για μια εξασφλισμένη σωματική και ψυχική υγεία.


Ας δούμε τους 5 Χρυσούς Κανόνες:

Ισορροπημένη Διατροφή: Η διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος μιας υγιεινής ζωής. Επιδιώξτε να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, ολικών δημητριακών, πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, τα τρανς λίπη και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Επιπλέον, θυμηθείτε να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο.

Φυσική Άσκηση: Η φυσική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και μιας υγιούς νοοτροπίας. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε την φυσική άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα, όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι ή γυμναστική. Στόχος είναι να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα. Η φυσική άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο, να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αυξήσετε την ενέργεια και την ευεξία σας.

Αρκετός Ύπνος: Ο ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση και ανανέωση του σώματος και του μυαλού σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ, κατά προτίμηση 7-9 ώρες, ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες. Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου που περιλαμβάνει χαλάρωση πριν από τον ύπνο, όπως αποφυγή διατάσεων και απαγορεύσεων οθόνης. Ο επαρκής ύπνος θα βελτιώσει την εστίαση, την αντοχή, τη διάθεση και την καθολική σας λειτουργία.

Αντιμετώπιση Στρες: Ο στρες μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία σας. Είναι σημαντικό να αναπτύξετε τεχνικές για την αντιμετώπιση του στρες, όπως η άσκηση της γιόγκα, η αναπνοή και η χαλάρωση. Επίσης, εντάξετε δραστηριότητες που σας χαρίζουν ευχαρίστηση και χαλάρωση στην καθημερινότητά σας, όπως να διαβάζετε, να ακούτε μουσική, να κάνετε χόμπι ή να ασχολείστε με τη φύση. Η αποτελεσματική διαχείριση του στρες θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ψυχολογικά ισορροπημένοι και να απολαμβάνετε μια υγιή ζωή.

Ρουτίνα Ελέγχων και Εξετάσεων: Οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι και οι εξετάσεις είναι ουσιαστικοί για την πρόληψη, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υγείας. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ελέγχων και εξετάσεων που να ανταποκρίνεται στις ατομικές σας ανάγκες και παράγοντες κινδύνου. Μην παραμελείτε την υγεία σας και ζητήστε επαγγελματική συμβουλή για τυχόν ανησυχίες ή συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.


Στο τέλος της ημέρας, η υγεία μας αποτελεί τον πολυτιμότερο θησαυρό που κατέχουμε. Είναι μια διαρκής μάχη που μπορεί εύκολα όμως να γίνει συνήθεια και ευχαρίστηση. 

Ίσως στην αρχή φαίνεται δύσκολο να χτίσετε ένα πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις ανάγκες σας, αλλά στο τέλος αυτό αποδεικνύεται ως μια σίγουρη επένδυση για την εξασφάλιση του πολυτιμότερου αγαθού μας, της υγείας μας!

Στον Ιατρικό μας χώρο διαθέτουμε υπηρεσίες υγείας όπου λαμβάνουν υπόψιν τις προσωπικές σου ανάγκες και μπορούν να σε βοηθήσουν να ενσωματώσεις τους 5 χρυσούς κανόνες στην ρουτίνα σου.

Είτε έχεις ανάγκη από έλεγχο της υγείας σου, είτε θα ήθελες να ακούσεις μερικές συμβουλές από πιστοποιημένους επαγγελματίες σε θέματα διατροφής, άσκησης ή διαχείριση άγχους μην διστάσεις να απευθυνθείς σε εμάς.

 Όπως θα περπατάμε μαζί σε αυτό τον δρόμο της υγείας, θα ανακαλύπτεις ότι κάθε μικρή αλλαγή προς το καλύτερο κάνει τη ζωή μας πιο φωτεινή. 

Καλλιεργώντας αυτές τις συνήθειες, γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας, όχι ως βάρος, αλλά ως τρόπος ζωής. Τότε θα συνειδητοποιήσεις ότι η υγεία σου δεν είναι απλώς στόχος, αλλά η ίδια η ανταμοιβή. Είναι η ευεξία που θα σου επιτρέπει να απολαύσεις κάθε στιγμή της ζωής σου με πληρότητα και χαρά. Ανάλογα με την πρόνοια σου και την αφοσίωσή σου, η υγεία σου μπορεί να ανθίσει και να σε ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο.

Συνεπώς, ας συνεχίσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας επενδύοντας στην υγεία μας κάθε μέρα, γιατί αξίζουμε να ζούμε την καλύτερη δυνατή ζωή.



Αυτό το κείμενο έχει ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελεί Ιατρική γνωμάτευση. Αν επιθυμείτε Ιατρική γνωμάτευση μην διστάσετε να μας επισκεφτείτε. 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κείμενου χωρίς την συγκατάθεση μας

Αρθρογράφος : Γαλλίκας Νικήτας - Διαιτολόγος & Διατροφολόγος